Friskolereformen har både hyllats och dissats. Din uppfattning om den är bra eller dålig handlar mycket om var du befinner dig på höger-vänsterskalan i politiken. Skälet är att friskolereformen inte längre handlar om friskolor utan om vinstutdelning. Den handlar inte längre om rätten att välja förskola eller skola utan om börsnoterade koncerner.
Svenska folket vill ha valfrihet, inte vinstutdelning, något som undersökningar som genomförts av SOM-institutet vid Göteborgs universitet har visat på, år efter år. Vi löser inte vinstproblemet med att förbjuda det, alltså valfrihet, som svenska folket vill ha.
Jag skulle önska att vi kunde släppa vinstdiskussionen och fokusera på själva skolfrågan. Och därmed också frågan om skolsegregationen. Om vi börjar med att lägga fakta och lagstiftning på bordet:
- Kommunerna kan säga nej till skol- och förskoleetablering med hänvisning till att det skadar de kommunala skolorna och förskolorna.
- Kommunerna finansierar friskolor och friförskolor med samma peng som går till den kommunala verksamheten.
- Skollagen ställer tydliga krav på kvalitet och likvärdighet, oavsett huvudman.
- Alla ska följa samma läroplan.
- Kommunerna beviljar eventuella extrapengar för barn och elever som har omfattande behov av stöd.
- Alla fria skolor och förskolor ska vara öppna för alla barn. Man får inte välja!
Det finns en mycket stor skillnad – om du väljer en friskola för dina barn har de inte rätt till skolskjuts.
Det är kommunerna som väljer detta. Det finns inget som hindrar en kommun att erbjuda skolskjuts även till de barn som väljer en friskola. Man har ingen skyldighet, men man har möjlighet. Med nuvarande regelverk blir det de föräldrar som har möjlighet att skjutsa sina barn till skolan som kan välja friskola. Hade alla barn fått rätt till skolskjuts utifrån avståndet mellan hem och skola hade vi haft en riktig friskolereform. Då hade inte skolvalet styrts av om dina föräldrar har bil eller inte. Dessutom hade en sådan reform varit mycket mera miljövänlig då skolskjuts innebär att flera barn åker tillsammans.
Det är dags att göra om friskolereformen utifrån ett hållbart socialt och miljömässigt perspektiv. Låt alla barn ha rätt till skolskjuts – oavsett huvudman för skolan!
Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd