”Lamt, tamt och för långsamt”

Orden är Lena Mellins, Aftonbladet, och avser KU:s kritik av regeringen när det gäller coronapandemin. Tyvärr är orden lika användbara när det gäller förskoleförvaltningens i Göteborg agerande med anledningen av händelserna i Hjällbo den gångna helgen.

I min förra blogg skrev jag ju om händelserna i söndags och den brist på information som våra medlemmar drabbades av. Med anledning av detta skickade IV i måndags ett mail till förskolenämndens och kommunstyrelsens presidier samt ytterligare förtroendevalda i Göteborg. EN hörde av sig. Jessica Blixt, Demokraterna, lyfte luren och undrade om det jag hade beskrivit för dem verkligen stämde. Blixt var tydlig med att den beskrivna situationen med brist på information var oacceptabel. Från förskoleförvaltningen hördes ingenting.

Tisdag hade vi en telefon- och sms-avstämning med IV:s medlemmar. En av våra medlemmar hade försökt nå nästan hela förskoleförvaltningen via telefon men ingen svarade. Från förskoleförvaltningen hördes ingenting.

På onsdag hade jag ett utmärkt samtal med ansvarig kommunpolis som bekräftade att man såg allvarligt på att kommunen inte skötte sitt kommunikationsansvar gentemot fristående verksamheter. Polisen skulle lyfta detta på eftermiddagens möte med förskoleförvaltningen. Än en gång ringde våra medlemmar hela listan på tjänstemän på förskoleförvaltningen utan framgång. Från förskoleförvaltningen hördes ingenting.

På torsdag morgon (fyra dagar efter händelserna i Hjällbo!) hör förvaltningen så äntligen av sig till förskolorna. I ett märkligt ordat mail talar man om att det har varit lugnt de senaste dagarna och att det är fint väder ute. I mailet skriver man att ”tyvärr” sprider sig oron utanför Hjällbo och att polisen (!) tycker det är viktigt att förskolorna är öppna. Till mailet bifogas ett dokument som är döpt till ”210603 Krisstöd till föräldrar”. I mailet uppmanas förskolorna att skicka ut detta dokument till sina föräldrar. Problemet är att dokumentet är bara på ett språk – svenska. Hjällbo är en stadsdel med många olika språkgrupper. Ungefär 80 procent talar främst arabiska, bosniska, kroatiska, serbiska, persiska eller somali – inte svenska.

Man skulle kunna tro, med tanke på den starka kritik som riktades mot Folkhälsomyndigheten om bristen på kommunikation på andra språk när det gällde information om corona, att resten av våra offentliga förvaltningar hade lärt sig och numera har färdig krisinformation till invånare/föräldrar på många olika språk. När krisen kommer har man ju inte tid att sitta med översättare.

Nu är det fredag eftermiddag, vi får hoppas på en lugn helg. För Göteborgs stad har fortfarande inte en fungerande rutin för att informera fristående förskolor, skolor eller andra icke-kommunala verksamheter om det brinner till. Det känns rätt att återanvända Lena Mellins ord, ”lamt, tamt och för långsamt”.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: