En söndag i maj…

Telefonen ringer på söndagseftermiddagen.

– Mimmi, det har skett en skjutning och vi vet inte om vi vågar öppna förskolan i morgon!

Rösten tillhör en styrelseledamot på en av IV:s medlemsförskolor i Göteborg.

Det tar mig några bråkdels sekunder att ta in vad jag hör. Det känns så surrealistiskt. Jag tittar ut genom tågfönstret på knallgula rapsfält, en klarblå himmel och nästan känner försommarsolens värme.

– Mimmi, vi vet inte om barnen är säkra på förskolan.

Rösten återför mig bryskt till telefonsamtalet och den vardag som några av våra idéburna förskolor lever i. Jag känner hur ”work mode” kickar in och ber att få all information som finns att få i detta oklara läge, lugnar och säger att jag återkommer.

IV är inte en stor organisation men vi som jobbar här är grymt samspelta och tränade på att hantera krissituationer för våra medlemmar. Det måste vi vara. Våra små idéburna verksamheter får sällan eller aldrig hjälp från kommuner eller myndigheter.

Det är en av anledningarna till att vi finns, och att man ringer till oss. På en knackig telefonförbindelse får jag tag på Catarina som letar rätt på övriga medlemmar som kan påverkas av situationen i stadsdelen Hjällbo och deras kontaktuppgifter.

Christopher sätter sig vid datorn och får upp en kontakt med polisen i Göteborg. Catarinas lista stäms av mot den information Christopher har fått fram av polisen. Vi behöver nå ytterligare medlemmar för att höra hur det ser ut hos dem.

Polisen har meddelat Christopher att de kommer att informera kommunen klockan 19. Om någon, kommun eller polis, hade tänkt att kontakta våra medlemmar framgår ännu inte.  Dock säger polisen att det ska vara ”business as usual” på måndag morgon.

I samtalen med våra medlemmar enas vi om att OM inte vi hör något efter polisens möte klockan 19 ska de öppna ”som vanligt” i morgon. Men förskolorna ska ha förhöjd beredskap, ökad vaksamhet och barnen ska nog inte leka ute på gården i morgon. Medlemmarna är trygga med att de kan nå mig eller någon av oss övriga på IV under söndagen om det skulle behövas. Precis som våra medlemmar jobbar en söndagseftermiddag för att säkra måndagen för ”sina” barn, så jobbar vi på IV för att stödja dem i det arbetet.

Jag tänker osökt på det som hände i Kristinehamn i september 2014 när en mördare rymde från rättspsyk och kommunen uppmanade all personal på kommunala förskolor till ökad vaksamhet. Däremot ansåg inte kommunen att man hade något informationsansvar gentemot de fria förskolorna i kommunen.

Så är det – oavsett om det är pandemi eller skjutningar ska förskolan öppna som vanligt. Och trots att du som liten idéburen förskola självklart är skyldig att leva upp till lagar, förordningar och krav som myndigheterna och kommunerna ställer på dig kan du inte säkert räkna med stöd eller information från samma kommun eller myndigheter om det uppstår ett krisläge i samhället.

Utanför mitt tågfönster vajar knallgula rapsfält mot en klarblå himmel. Nu väntar vi på vad som polisen säger klockan sju ikväll.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: