Ibland måste man våga vara besvärlig. Ibland måste man våga striden.

Det är ingen hemlighet att svenskarna helst löser alla problem och svårigheter med konsensusbeslut. Det skriver Olle Wästberg, Svenska institutet i ”Management by consensus – the Swedish way”, en artikel från 2009. I Sverige har vi därför en kluven inställning till alla dem som ifrågasätter eller motsätter sig konsensusmetoden. Lägg sen till Jante-fenomenet till denna konsensuskultur så blir non-konformisterna verkligt udda fåglar. De betraktas ofta som besvärliga och tillskrivs ibland ett ”rättshaveristiskt beteende”, samtidigt som de kan hyllas som hjältar och föregångare.

Det är ingen enkel match att utmana. Arbetslivskonsulten Åsa Lundquist Coey menar att besvärliga människor behövs, ”Utan dem sker ingen utveckling”. I en intervju i Lag&Avtal, 2015, av Elisabeth Vene förtydligar Lundquist Coey, ”Om det besvärliga tystas i organisationen växer det i det fördolda. Men om det hanteras som en naturlig del av sam­arbetet så kommer nya tankar att födas hos alla. Utvecklingspotentialen finns just i dissonansen.”

Och precis som med människor lever organisationerna i Sverige i samma konsensuskultur. Organisationerna vill helst ha dialog med det offentliga för att nå gemensamt synsätt. Om en organisation ställer krav på regelefterlevnad eller överklagar beslut betraktas den ofta som besvärlig. Ändå är domstolsprövning det mest effektiva sättet att skapa varaktig förändring – det är då vi får ”rättslig praxis”. Den ”rättsliga praxis” som finns formar sedan dialogerna som förs. Och även om det är underinstanser, som förvaltningsrätterna, som levererar beskedet formar det onekligen dialogen framåt.

De senaste månaderna har IV nått framgång i två mål där vi har företrätt våra medlemmar. Det är inga omvälvande mål. Det handlar om enskilda dagbarnvårdare där kommunerna inte vill betala rätt ersättning eller kräver tillbaka utbetalda pengar. Det är ”små” mål, som inte gör stort väsen av sig, men de kommer att forma den framtida dialogen med de berörda kommunerna. Ibland måste man våga vara besvärlig, även när det gäller små saker. Det är små saker som bygger upp stora saker.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: