Vad är idéburen välfärd – egentligen?

Begreppet är sammansatt av två viktiga termer, idéburen och välfärd.

Idéburen verksamhet är ett sätt att beskriva den sektor som befinner sig mellan offentlig sektor och privat sektor, den tillhör varken den ena eller andra. För att få definieras* som idéburen verksamhet ställs en del formella krav.

Verksamheten ska:

  • vara formell, till exempel ha en styrelse, skrivna stadgar samt möten eller aktiviteter med viss regelbundenhet;
  • vara privat, alltså stå fri från det offentliga;
  • inte dela ut sitt ekonomiska överskott;
  • vara självstyrande, själv kontrollera den egna verksamheten och inte vara en del av ett vinstdrivande företag;
  • ha inslag av idealitet, måste ha någon form av bidrag eller frivillig medverkan av betydelse från privatpersoner, till exempel genom ideellt arbete eller privata gåvor.

Välfärd är ett brett begrepp men betyder i detta sammanhang sociala tjänster eller samhällstjänster som bekostas av gemensamma skattemedel (förskola, äldreomsorg, sjukvård och socialtjänst är exempel).

Idéburen välfärd är alltså sociala tjänster eller samhällstjänster som bekostas av skattemedel och utförs av organisationer och företag som inte delar ut överskott, står fria från stat och kommun (det offentliga) och vinstdrivande företag, och som har inslag av ideellt arbete.

Det finns företag, myndigheter och organisationer som gärna vill företräda eller associeras med idéburen välfärd, men som inte själva uppfyller de formella kraven för att kunna kallas idéburna. Det är smickrande och roligt att vår sektor är så uppskattad. Samtidigt är det viktigt att vi slår vakt om att de som företräder oss också uppfyller de formella kraven som ställs på oss som idéburna. Om vi låter andra, oavsett hur gott deras syfte är, som inte är idéburna att tala för oss, finns det stor risk att vår självständighet och vår själva existens som idéburen ifrågasätts. Endast genom att stå fria och starka tillsammans i vår sektor och föra vår talan kan vi åstadkomma nödvändiga förändringar.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

* Den ideella sektorn: organisationerna i det civila samhället av Filip Wijkström och Tommy Lundström; Sober Förlag 2002.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: