Att sova med en mygga

Dalai Lama lär ha sagt att ”Om du tror du är för liten för att göra skillnad, försök då att sova med en mygga.” Uttrycket gör det oerhört tydligt att vi alla, vem vi än är, har möjlighet att göra skillnad. Det handlar om att vilja.

Att göra skillnad behöver inte vara de stora elefantkliven som organisationssammanslagningar eller omorganiseringar. Det behöver inte betyda enorma investeringar eller stora ekonomiska satsningar. Den största skillnaden görs i det lilla. Den största skillnaden handlar om dig och mig. Det är inga skrytbyggen eller storsatsningar, det är om hur du och jag möter, och bemöter, vår omvärld, varandra. Det är hur vi ser på våra medmänniskor. Det är i det lilla som den största skillnaden görs.

För du och jag, och alla andra, vi har en gåva: vi har möjlighet att välja hur vi är mot varandra. Det handlar om hur vi uttrycker oss när vi skriver på nätet, hur vi tar emot och ger förtroenden, hur vi möter varandra, hur vi pratar om andra och med varandra – det är vårt val. Det är vårt val om vi väljer att ”se” våra medmänniskor eller om vi vill fortsätta i vår egen bubbla. Det är många som firar sina födelsedagar genom att uppmana sina vänner att ge till en insamling via Facebook. Det är bra och det ska vi fortsätta med. Många är vi också som ger en månadsgåva till något ändamål eller organisation som ligger oss extra varmt om hjärtat. Det är bra och det ska vi också fortsätta med.

Men ”att vara mygga” handlar om det vi gör varje dag. Pandemin har slagit sönder vår vardag. Saker som vi tog för självklara är numera omöjliga eller olagliga. Antalet människor som får träffas för bröllop, dop eller begravning är begränsat. Att ses på after work eller i fikarummet på jobbet finns inte. Ensamheten har ökat i ett land med flest ensamhushåll i världen. Många säger ”Men vad kan jag göra? Jag är ju bara en ensam människa”. Men om vi alla gör ”lite” så blir det ”mycket” när vi lägger samman det.  Att när så många är isolerade ta sig tid att ringa ett skype- eller vanligt samtal och bara säga ”Hej! Hur mår du?”. Att skicka ett skojigt eller uppmuntrande kort är ett sätt att göra skillnad. Att ”se” en medmänniska skapar inte bara en skön känsla hos den människan, du själv känner en värme inombords. När du ger så får du. Ur detta växer ett vänligare samhälle.

Det är därför viktigt att vi påminner oss själva om att ingen är för liten för att göra skillnad. Det är tillsammans det lilla blir det stora.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: