Ny termin, nytt läsår

Vi är framme i augusti. Sommarloven drar sig mot förskole- och skolstart inför en ny termin och ett nytt läsår. Runt om i landet pågår inskolningar och planering inför förskolornas och skolornas olika verksamheter.

Det är också bara ett drygt år kvar till val till riksdag, regioner och kommuner. Den senaste mandatperioden har fullständigt dominerats av ett och ett halvt år av pandemi och restriktioner, och varningsflaggor höjs fortfarande för att detta kommer att fortsätta. Det är långt kvar till flockimmunitet, deltavarianten av covid-19 är på inga sätt besegrad och en ny mutation, lambda, sägs vara på väg att ta ett grepp över landet.

I allt detta måste livet ändå gå vidare. IV:s kansli är tillbaka efter semestern och mina medarbetare och jag har börjat att ta tag i de många viktiga frågor som ligger framför oss.

Vi vet att den fråga som under alla år har överskuggat både företrädaren FSO:s och nuvarande IV:s verksamhet kommer att fortsätta att dominera, och det är kampen för förskolornas lika villkor. En fristående förskola har all rätt – laglig såväl som moralisk – att bedriva sin verksamhet på samma villkor som de kommunala förskolorna, och kommunerna är skyldiga att följa både skollagen och skolförordningen när de beslutar om bidragen till de fria förskolorna. Som alla vet är det på många håll lite si och så med den saken. Frågan om lika villkor kommer vi att fortsätta att driva, varje dag!

Den frågan kommer vi också med jämna mellanrum att lyfta till samtliga politiska partier under valrörelsen, liksom den om en likvärdig tillsyn. Förskolan kan aldrig bli helt likvärdig om inte tillsynen förs över till staten. Därför fortsätter IV med sitt mantra:

För över tillsynen av de fria förskolorna från kommunerna till Skolinspektionen – först då kan vi på allvar börja prata om en likvärdig förskola!

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: