Vi måste våga tala tydligt!

Den idéburna välfärden måste bli duktigare på att tala om vad vi är bra på. Blygsamhet är en dygd som vi inte ska ha!

I princip alla kommersiella bolag har numera CSR-program. CSR står för Corporate Social Responsibility – alltså företagens sociala ansvar. CSR bygger på tre delar i samhällsansvaret; det är ekonomiska, miljömässiga och sociala ansvarstaganden. Bolagen gör stor sak av sitt engagemang inom en mängd olika välgörenhetsorganisationer. Det är bra! Det ska de fortsätta med. Ju fler vi är som bidrar till den goda världen desto bättre.

Inom den idéburna världen behöver vi inte några CSR-program, samhällsansvaret är en naturlig del av det vi är. Det är en del av vårt DNA, vårt sätt att fungera. Kanske är det därför vi inte basunerar ut det på samma sätt som de kommersiella företagen eller för den delen den kommunala byråkratin. Vi förutsätter att ”alla” vet – det är så självklart för oss. Men om vi inte pratar om vår värdegrund, om vi inte berättar att det vi erbjuder är en behovsstyrd, solidarisk välfärd – vem ska då göra det? Vi måste helt enkelt våga tala tydligt om oss själva. Vi är stolta över vad vi bidrar med till vårt samhälle, då ska vi också berätta det.

Precis som vi måste bli bättre på att tala om vad vi gör behöver vi bli bättre på att tala om vad vi behöver. Vi behöver vara tydliga med att nuvarande lagstiftning, som antingen är anpassad för det offentliga eller för det kommersiella, skaver illa när det gäller den idéburna välfärden. Vi måste utbilda våra beslutsfattare så att de förstår att det inte är rimligt att beskatta ett överskott som återinvesteras till etthundra procent på samma sätt som det som i kommersiella bolag delas ut till externa ägare. Vi måste tala tydligt om att välfärden bör och ska erbjudas av både offentliga, kommersiella och idéburna organisationer. Sveriges medborgare ska ha möjlighet att välja. Men om medborgarna ska ha fortsatt möjlighet att välja den idéburna välfärden måste våra villkor och lagstiftningen bejaka detta. Om detta måste vi tala tydligt.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: