Anna Ekström: Du har rätt, men gör fel!

I en intervju i Göteborgs-Posten den 5 oktober meddelar utbildningsministern att hon vill ge kommunerna rätt att stoppa etablering av friskolor. Med andra ord vill utbildningsministern begränsa föräldrars rätt att själva få välja skola åt sina barn. Att uttalandet inte har väckt större uppmärksamhet får väl tillskrivas att Ekström hänvisar till Römosseskolan som exempel på hur illa det är.

Skattepengar ska inte finansiera kriminell verksamhet, våldsbejakande eller annan extremism. Jag är helt överens med Ekström, våra gemensamma resurser ska inte gå till välfärdsverksamheter som inte håller måttet när det gäller kvalitet, demokratisk värdegrund och trygghet. Däremot delar jag inte Ekströms förslag till lösning – ett kommunalt veto. Jag vet inte vilken verklighet som Ekström lever i, men hennes uttalande om godtycklighet får mig att studsa. Ekström hävdar att ”alla kommuner i Sverige ska i allt de gör vara sakliga och opartiska och följa lagens regler. Så godtycke ska det inte finnas rum för.”.

Det är bara att bläddra i mängden av överklaganden avseende bidrag och tilläggsbelopp för barn som har särskilda behov så framträder en tydligt bild av godtycke. Kommuner som inte ens motiverar sina avslagsbeslut. Den växande högen av anmälningar hos Skolinspektionen som handlar om kommuner som gör som de vill och inte som lagen föreskriver. Över hälften av Sveriges kommuner klarar inte ens av att fatta beslut om bidrag i rätt tid och ge en korrekt besvärshänvisning. Nej, opartiskhet, saklighet och att följa lagens regler är inte en paradgren i alldeles för många av Sveriges 290 kommuner.

Alla barn i Sverige har rätt till en god skolgång, anpassad efter deras förmåga att utvecklas, oavsett om det är en offentlig, privat eller idéburen huvudman som driver skolan. Ett kommunalt veto löser inte problemet. Verktygen för att driva på kvalitet och skolutveckling finns redan i skollagen – det handlar om att tillämpa dem! En vassare Skolinspektion som har ett helhetsansvar att granska och utöva tillsyn över hela utbildningsområdet från förskola och uppåt är bättre.

I stället för kommunalt veto föreslår jag att utbildningsministern skickar Skolinspektionen på gym för att bygga muskler, vilket ska läsas som att regeringen bör förstärka anslaget till Skolinspektionen och samtidigt samla all tillsyn av både förskola och skola hos myndigheten.

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: