”Blowin’ in the Wind”

Bob Dylans låt från 1962 med refrängen ”The answer my friend, is blowin’ in the wind” betraktas som en protestlåt utan några konkreta svar. Omvärldens tolkning av texten har landat i att antingen är svaret så enkelt att det finns framför dig eller så finns inget svar alls.

Det rakt motsatta gäller för hur svenska folket tycker när det gäller de tre V:na; välfärd, valfrihet och vinst. Här finns klara besked för den som vill djupdyka i forskningsrapporter. SOM-institutet vid Göteborgs universitet, som undersöker vad vi tycker, presenterar en tydlig bild av att närmare 65 procent av väljarna vill begränsa vinstuttagen inom välfärden. Trenden är stabil över tio år. En mätning från Novus i juni 2021 visar på samma sak. Samtidigt pekar både SOM-institutets och andra opinionsinstituts undersökningar på att en tydlig majoritet av svenskarna vill ha valfrihet i välfärden. Vi vill kunna välja förskola, skola, sjukvård och äldreomsorg.

Vi behöver kunna diskutera både valfrihet och vinst inom välfärden utan att försöka slå varandra i huvudet med parollplakat. Huvuddelen av vår välfärd levereras av det offentliga, kommuner och regioner. De står för 80 procent av all välfärd. Sedan har Sverige många privata företag inom välfärden som delar ut vinsten till sina ägare. Dessa kommersiella aktörer utgör 17 procent av vår välfärd. De kommer inte att försvinna med mindre än att riksdagen beslutar om konfiskation. Detta är knappast troligt. Till sist finns den idéburna sektorn inom välfärden. Vi delar inte ut överskott till våra ägare, vi återinvesterar allt i våra verksamheter. Vi utgör bara 3 procent men vi skulle gärna bli större.

För att kunna växa behöver vi få förutsättningar som tar hänsyn till att vi inte är offentliga och vi är inte heller privata. Vi behöver en lagstiftning som respekterar det vi står för – en verksamhet med människan i fokus.

Regeringen ger och regeringen tar

Samtidigt som regeringen föreslår bättre möjligheter för den idéburna sektorn att delta i upphandlingar meddelar man att man avser minska skolpengen till friskolor. Det ska inte finnas någon ”vinstjakt” sa statsministern vid den aktuella presskonferensen. Det saknas en sammanhållen, logisk och konsekvent hållning från regering och riksdag. Vi inom den idéburna sektorn vet faktiskt inte riktigt vad ni vill.

Vi vet vad vi vill! Vi vill fortsätta att bidra till vår gemensamma välfärd. Vi vill kunna erbjuda barn en fantastisk start på sitt livslånga lärande, vi vill kunna fortsätta att ge trygg och omtänksam omvårdnad till våra äldre, vi vill fortsätta att stötta de svaga, de som saknar hem eller som flyr sitt hem på grund av våld. Där finns vi i dag och där vill vi fortsätta att finnas i morgon. För att lyckas behöver vi få förutsättningar som beaktar vår värdegrund och vår verksamhetsidé.

Vi behöver en lagstiftning som respekterar oss för vad vi är – idéburen välfärd!

Mimmi von Troil, generalsekreterare
IV – Idéburen Välfärd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: